Beveiligingscamera’s worden bij bedrijven ingezet om diefstal, inbraak en vandalisme te voorkomen. Steeds meer bedrijven maken gebruik van camerabeveiliging. Onderstaand 5 tips met betrekking tot het inzetten van camera's voor bedrijven.
Tip 1 – Houd rekening met privacy
Camera’s mogen niet overal in een bedrijf worden geplaatst. In de Wet Bescherming Persoonsgegevens zijn regels vastgelegd omtrent cameragebruik door werkgevers en cameragebruik in winkels en horeca. Zo moet het duidelijk zijn voor klanten en werknemers dat er cameratoezicht is. Dit kan kenbaar worden gemaakt door het plaatsen van stickers op de voordeur of borden in het pand. Daarnaast moet de inbreuk op de privacy zo min mogelijk zijn. Een camera in een pashokje of kleedkamer voor personeel is dus niet toegestaan. Daarnaast gelden er ook restricties t.a.v. het filmen van de openbare weg.
Tip 2 – Bewaar camerabeelden niet langer dan 4 weken
Het is wettelijk niet toegestaan om camerabeelden langer dan 4 weken te bewaren. Alleen als er een incident is vastgelegd (bijvoorbeeld inbraak of diefstal) mogen de bijbehorende beelden wel langer worden bewaard.
Tip 3 – Voorkom sabotage aan het camerasysteem
Zorg ervoor dat de stroomtoevoer naar het camerasysteem, het camerasysteem zelf en de camera's moeilijk bereikbaar zijn. Zodat het systeem en de separate camera's niet uitgeschakeld kunnen worden. Voorkom op deze manier dat er bij een incident bewijsmateriaal verloren gaat.
Tip 4 – Plaats camera’s op ooghoogte
Beveiligingscamera’s worden vaak aan het plafond gemonteerd. Hierdoor zijn ze vrijer te plaatsen en kunnen ze een groter gebied overzien. Maar om daders goed te kunnen herkennen en identificeren (postuur en lengte is het beter om camera’s op ooghoogte te plaatsen. Er zijn camera's verkrijgbaar die geschikt zijn voor het filmen op ooghoogte en tevens nauwelijks zichtbaar zijn (om vandalisme of vernieling te voorkomen).
Tip 5- De ondernemingsraad moet toestemming verlenen
Het gebruik van camera’s in een bedrijf moet eerst worden voorgelegd aan de OR (ondernemingsraad) van het bedrijf. Deze heeft namelijk instemmingsrecht bij het besluit om cameratoezicht in een bedrijf toe te passen. Heeft uw bedrijf een OR? Leg de inzet van beveiligingscamera's dan tijdig voor aan de leden van de OR en onderbouw waarom u deze wilt inzetten. Bijvoorbeeld als preventiemiddel om inbraak te voorkomen en om medewerkers te beveiligen tegen indringers.
Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer info over (camera)beveiliging voor bedrijven.